måndag 29 april 2013

Om att förminska andra för att hävda sig själv....


En sak jag funderat mycket över på sistone är folks behov av att förminska andra. Eftersom jag upptäckt att många gör det och börjat tänka på det så ser jag det plötsligt överallt i olika former och det facinerar mig samtidigt som det gör mig väldigt ledsen. Tror folk att det är så att om de försöker framställa andra som "fulare" så blir de automatiskt lite snyggare? Inser de inte att de blir fulare och fulare iallafal i ögonen på de som i mina ögon är vettiga?


Exempel på detta är ett citat jag ser florera på facebook titt som tätt, det står "Meat is for men, bones are for dogs" och "Real men like curves". Jag ska inte säga nåt om att jag inte skulle hållt med tidigare med mer fluff på kroppen och självkänslan i botten. Då tänkte jag nog inte ens på vad en av naturen "ickekurvig" kvinna skulle känna, för i min värld var ju hon "idealet" så vad hade hon att böla över liksom?
Men vem avgör för det första vad som är en riktig man? Och varför måste man förminska smala kvinnor för att hävda sin egen kroppsform om den nu är kurvig eller fluffig? Kan vi inte alla vara fina på vårt eget sätt (och springa över blomsterängar och äta sockervadd till toner av vackra stråkar..... Utopi jag vet) Tur att det finns män som inte är riktiga då, så vi andra också får ligga ;-)

Det slog mig även på en föreläsning jag var på i fredags där det var en duo som föreläste. Den ena som jag trodde skulle vara van och trygg då han spelar i ett coverband och nog håller i en del föreläsningar, visade sig ha enormt låg självkänsla som var pinsamt tydlig. Han kände redan från början att han låg i ett tydligt underläge då hans kollega var otroligt dynamisk, skojfrisk och på ren svenska SKITROLIG!!
Så han gick ut direkt med orden "jag och min kollega är väldigt olika och det kommer ni att märka"
Men istället för att hålla där, drog han det till att hans kollega skulle vara "speedad" och springa hit och dit som någon sorts knarkad duracellkanin (mina ord inte hans) och härmade honom.
För en stund var det som om hans ord hann i kapp honom och han reflekterade och sen skämtade lite om sig själv och att han lyckades att få alla barnen på en förskoleavdelning att somna när han monotont läste Alfons Åberg.

Lika snabbt återgick han sen att fortsätta med förminskningen av sin kollega på olika sätt genom att förlöjliga hans skissande och långa utläggningar etc... Men de flesta såg nog igenom honom och tack och lov var hans kollega den "store" av dem och lät inte tjuvnypen påverka honom och hans föreläsning och han tog inte tillfället i akt att ge igen och det tyckte jag var både fint och stort av honom. Jag är inte säker på att jag hade kunnat låta bli att "ge igen" även om jag hoppas det. Oavsett så var det ju han som i slutändan stod som segrare i denna lilla duell.

Man märker det även på facebook när folk lägger ut bilder på sig själva för att givetvis få bekräftelse. ALLA vill ha bekräftelse på något vis och vissa mer än andra. Men det är fult, bekräftelse ska man inte törsta efter och framförallt inte på facebook, där ska man varken lägga upp poserande bilder av sig själv, maträtter eller bilder på sina barn... inte statusar om lycka, inte statusar om olycka, inte statusar om sjukdomar och inte statusar som är för personliga och heller helst inte statusar som är kryptiska eller intetsägande..... man ska helst inte finnas faktiskt, om jag tänker efter på riktigt.
Men en dag kommer man över den förbannade jantelagen OM man har tur. Då rensar man bort energitjuvarna och inser att man inte ska omge sig med folk som gillar en TROTS att man är som man är, utan JUST för att man är som man är!!

Jag har gjort några rejält stora aktiva val senaste halvåret och jag ser det lite som att jag invetsterar på lång sikt,.... lite som med glödlampor.... Det kostar lite extra och svider i plånboken när jag köper en lågenergilampa men det är en god investering i längden och sparar mig massor av energi!

Så puss på er mina lågenergilampor som lyser fantastiskt vackert och gillar mig för att jag är jag!


2 kommentarer:

  1. Jag ÄLSKAR att få vara en av dina lågenergilampor som tillåts lägga ut bild efter bild på både maträtter, hundar, barn o mig själv :D

    Lysande (haha) inlägg!!

    SvaraRadera
  2. Gillar din jämförelse med glödlampor!

    SvaraRadera